Tagi

wtorek, 21 czerwca 2011
Kulturysta powinien rozumie, 瞠 trening jedn ko鎍zyn wywiera wi瘯szy nacisk na mi窷nie, a co za tym idzie - silniej stymuluje wzrost

Dzi瘯i 獞iczeniu tylko jedn stron cia豉 kulturysta jest w stanie generowa silniejsze impulsy nerwowe, lepiej pobudza mi窷nie, wytwarza silniejsze skurcze, a przez to uzyskiwa wi瘯sze wydatki si造 i stymulowa rozw鎩. Mo積a to bardzo 豉two zademonstrowa. Je瞠li jeste w stanie wykona jedno ugi璚ie ze sztang 80 kg., to na zasadzie rachunku matematycznego powiniene by w stanie wykona ugi璚ie jednor帷z z obci捫eniem o wadze 40 kg. Jednak瞠 mo瞠 si tutaj okaza, 瞠 jednor帷z jeste w stanie ugi望 ci篹ar o wadze 45 kg., co po zsumowaniu daje wynik znacznie wi瘯szy od tego, kt鏎y uzyska貫, 獞icz帷 obur帷z. Jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy?...Ot騜 impulsy nerwowe, jakie pobudzaj mi窷nie przy 獞iczeniu jednor帷z nie s dzielone na dwie po這wy, jak to ma miejsce podczas 獞icze symultanicznych. W efekcie pozwala to na osi庵ni璚ie znacznie silniejszej kontrakcji.

zaczerpni皻e z "muscle"

Inne nazwy ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G, owoflawina, witamina B2 Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzym闚 flawonowych dehydrogenaz, odgrywaj帷ych wa積 rol w procesach oksydoredukcyjnych, g堯wnie w przemianie w璕lowodan闚. Wp造wa na syntez kwas闚 t逝szczowych z bia貫k i w璕lowodan闚. Odgrywa r闚nie wa積 rol w biochemicznych przemianach w siatk闚ce oka przez co warunkuje prawid這we funkcjonowanie wzroku. Witamina B2 eliminuj帷 z organizmu cz這wieka truj帷e substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom prze造ku. Ryboflawina wsp馧uczestniczy z witamin A w prawid這wym funkcjonowaniu b這n 郵uzowych, dr鏬 oddechowych, 郵uz闚ki przewodu pokarmowego, nab這nka naczy krwiono郾ych i sk鏎y. Nie rozk豉da si w czasie gotowania jednak traci aktywno嗆 pod wp造wem 鈍iat豉.


Niedob鏎
Objawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2: op騧nianie wzrostu, uszkodzenie ga貫k ocznych i rog闚ki, pogorszenie ostro軼i wzroku, 鈍iat這wstr皻, 透awienie, 豉twe m璚zenie si oczu i oko這rog闚kowe wrastanie naczy, sw璠zenie w okolicy uj軼ia pochwy, wypadanie w這s闚, brak koncentracji, zawroty g這wy, bezsenno嗆, zaburzenia oddechowe, obrzmienie lub p瘯anie b這ny sluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, j瞛yka lub b這n sluzowych, plesniawki, zajady jamy ustnej, 這jotok, pelagra, choroby uk豉du nerwowego, dystrofie mi瘰ni, 逝szcz帷e si okolice nosa i ust, czo這 i uszy .

Nadmiar
Przy du篡m przedawkowaniu mog wyst徙i nudno軼i i wymioty.

毒鏚豉 witaminy B2
Witamina B2 znajduje si w dro盥瘸ch, w徠robie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mi瘰ie. Znaczna ilo嗆 ryboflawiny wyst瘼uje w ciemnym pieczywie, mi瘰ie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w dro盥瘸ch .

20:32, mojtrening , Dieta w kulturystyce
Link

Jest najwa積iejszym kationem p造nu wewn徠rzkom鏎kowego oraz w mniejszej ilo軼i znajduje si w p造nie pozakom鏎kowym. Potas reguluje r闚nowag wodn organizmu i utrzymuje prawid這wy rytm serca oraz wp造wa na r闚nowag kwasowo-zasadow i utrzymuj w豉軼iwe ci郾ienie osmotyczne. U豉twia jasne my郵enie polepszaj帷 zaopatrzenie m霩gu w tlen, pomaga w usuwaniu produkt闚 przemiany matrii. Jest niezb璠ny do syntezy bia貫k, bierze tak瞠 udzia w metabolizmie w璕lowodan闚.Ocenia si 瞠 organizm zawiera oko這 150 gram闚 potasu a st篹enie potasu w krwi utrzymuje si w granicach od 3,7 do 5 mmol/l.
Niedob鏎


Do stan闚 niedoboru potasu w organizmie dochodzi w wyniku jego nadmiernej utraty przez przew鏚 pokarmowy (d逝gotrwa貫 wymioty, biegunka), nerki (niewydolno嗆 kr捫enia, niekt鏎e choroby nerek, cukrzyca, stosowanie tiazydowych lek闚 moczop璠nych, kortykosteroid闚), a tak瞠 w marsko軼i w徠roby, alkoholizmie. Przy obni瞠niu st篹enia potasu obserwuje si: zaparcie, utrata apetytu, skurcze jelit, nieregularne bicie serca, b鏊e g這wy, dolegliwo軼i mi窷niowe, nadmiern sucho嗆 sk鏎y, omdlenia, zaburzenia zachowania, uczucie znu瞠nia, zaburzenia koncentracji, nerwowo嗆, problemy ze snem, spowolniona reakcja na bod嬈e, pobudzenie, os豉bienie, tr康zik u dorastaj帷ej m這dzie篡, wyd逝穎ny czas gojenia si ran
Nadmiar
Nadmiar potasu przebiega cz瘰to bezobjawowo. W鈔鏚 objaw闚 mog帷ych wyst徙i u chorych nale篡 wymieni: objawy nerwowo-mi窷nniowe: nieprawid這we odczuwanie bod嬈闚, uczucie mrowienia ust i j瞛yka, skurcze mi窷ni, pora瞠nia mi窷ni zaburzenia pracy serca, niemiarowo嗆 serca
毒鏚這
Potas wyst瘼uje powszechnie w wi瘯szo軼i produkt闚 spo篡wczych, w ro郵inach str帷zkowych, orzechach, warzywach i owocach. Du瞠 jego ilo軼i zawieraj owoce cytrusowe, banany, melon kantalupa, pestki s這necznika, li軼ie mi皻y, zielone warzywa, pomidory, ziemniaki. Generalnie im pokarm ubo窺zy w t逝szcze, tym bardziej bogaty w potas.

20:28, mojtrening , Dieta w kulturystyce
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5