Tagi

niedziela, 06 wrze郾ia 2009
Amarantus nazywa si ostatnio zbo瞠m 21 wieku, pomimo 瞠 jest to jedna z najstarszych ro郵in uprawnych 鈍iata. Wzrost jego popularno軼i spowodowany jest nadziej, 瞠 przyczyni si on do zmniejszenia problemu g這du na 鈍iecie.

Szar豉t (bo taka jest polska nazwa tej ro郵iny) jest 豉twy w uprawie i do嗆 odporny na susz. Jego ziarno mo瞠 by mielone lub pra穎ne – ma ciekawy s這dkawy, orzechowy smak. Karmiono nim biegaczy i wojownik闚, poniewa mia opini po篡wienia daj帷ego mn鏀two energii i podnosz帷ego wydolno嗆 fizyczn.

Wsp馧czesne badania laboratoryjne potwierdzaj m康ro嗆 staro篡tnych Aztek闚. Okazuje si, 瞠 amarantus zawiera bardzo drobn frakcj skrobi, dzi瘯i czemu jest ona 豉twostrawna i szybko dostarcza organizmowi energii. Ponadto zawarto嗆 sk豉dnik闚 mineralnych takich jak magnez, wap, fosfor i potas jest w amarantusie znacznie wy窺za ni np. w pszenicy. Do niew徠pliwych zalet produkt闚 z ziarna szar豉tu mo積a r闚nie zaliczy wysok zawarto嗆 b這nnika i 豉two przyswajalnego bia趾a. Jest to bia趾o o niezwykle wysokim stopniu przyswajalno軼i - 75% - dla por闚nania warto嗆 bia趾a zawartego w mi瘰ie 70%, w mleku 72%. Pod wzgl璠em ilo軼i 瞠laza amarantus przewy窺za wszystkie ro郵iny (15 mg w 100 g nasion - dla por闚nania w mi瘰ie wo這wym i ciel璚ym ok. 2,5 mg w 100g). Zbo瞠 to mo瞠 by podawane chorym na celiaki, gdy nie zawiera glutenu. Jak wida mortadela totalnie nie wytrzymuje por闚nania z amarantusem.
Najwy窺z warto嗆 bia趾a (nawet powy瞠j 90%) osi庵aj ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbo瘸mi, np. z p豉tkami owsianymi.

Swoje odrodzenie amarantus prze篡 w latach 70-tych, kiedy wreszcie doceniono jego doskona貫 w豉軼iwo軼i uprawowe i od篡wcze. Staro篡tne ludy Ameryki Po逝dniowej zna造 amarantus od dawien dawna. Aztekowie u篡wali potraw przyrz康zonych z amarantusa w wielu swoich obrz璠ach. Z tego powodu, katoliccy ksi篹a zakazali uprawiania tej po篡tecznej ro郵iny. Obecnie, na podstawie kilku przeprowadzonych bada ustalono, nasiona lub olej z amarantusa mog by wskazane dla os鏏 cierpi帷ych na nadci郾ienie i chorob wie鎍ow. Zar闚no teraz, jak i wieki temu, bardzo popularnym sposobem spo篡wania amarantusa jest jego pra瞠nie (podobnie do popcornu). Wypra穎ne ziarna amarantusa polewane s nast瘼nie miodem lub melas.
Na polskim rynku pojawi造 si ostatnio ciekawe produkty z amarantusa. W wielu sklepach ze zdrow 篡wno軼i mo積a ju kupi m彗, kasz, ciastka i pieczywo, p豉tki 郾iadaniowe i musli.

Artyku napisany przez jednego z naszych u篡tkownik闚 na naszym forum