Tagi

niedziela, 16 pa寮ziernika 2011
Powr鏒 z urlopu i pocz徠ek wrze郾ia to nowe wyzwania. Trzeba zachowa energi i si喚 po lecie, aby 豉godnie wej嗆 w ch這dne i pochmurne dni. Ten sezon to najlepszy czas, aby ulec modzie na zdrowe od篡wianie. Dobrze skomponowana jesienna dieta pozwala utrzyma 豉dn sylwetk, dobr kondycj, wspomaga prac m霩gu i poprawia odporno嗆 organizmu.

5 razy dziennie jedz ciemne pieczywo, otr瑿y, p豉tki owsiane, a tak瞠 warzywa i owoce, kt鏎e 鈍ie瞠 mo積a kupi do p騧nej jesieni (broku造, kapusta, marchewka, buraki, jab趾a, 郵iwki). Wszystkie te produkty zawieraj b這nnik. Pochodzi on z substancji zawartych w ro郵inach takich jak: celuloza, pektyna, gumy, woski. Ma w豉軼iwo軼i metaboliczne i zapewnia organizmowi prawid這we trawienie.
B這nnik neutralizuje szkodliwe substancje w organizmie, a strawione jedzenie kr鏂ej przebywa w jelitach. Dieta bogata w b這nnik nie tylko obni瘸 ci郾ienie, ale gwarantuje utrzymanie sta貫j wagi, bo zaspakaja poczucie g這du.
Nawet kaloryczny makaron, kt鏎y tak lubimy, przyswajany jest wolniej je瞠li zjemy go z bogatymi w b這nnik Warzywami: sa豉t, broku豉mi, szpinakiem. Do strawienia takiego pokarmu potrzeba wi璚ej energii, a wi璚 wzrasta pr璠ko嗆splania kalorii. B這nnik zwalnia te proces przedostawania si roz這穎nych substancji do krwioobiegu, dzi瘯i czemu stabilizuje si poziom cukru we krwi. Pokarmy bogate w b這nnik trzeba bardzo starannie prze簑wa. Zjedzone w po酥iechu mog powodowa uczucie wzd璚ia.

3 razy w tygodniu wybierz na obiad lub kolacj ryb morsk. Ryby dostarczaj nam pe軟owarto軼iowego bia趾a. Zawieraj go tyle samo co mi瘰o, za to maj mniej cholesterolu, t逝szczu, kalorii i s lekkostrawne. Nienasycone kwasy omega-3 zawarte w rybim t逝szczu to 廝鏚這 bardzo aktywnych biologicznie zwi您k闚, kt鏎e maj zdolno嗆 wmontowywania si w b這ny wszystkich kom鏎ek organizmu. Wspomagaj張chodnow甋rozw鎩.
Kwasy omega-3 przeciwdzia豉j chorobom uk豉du sercowego, zapobiegaj mia盥篡cy, poprawiaj prac m霩gu, pami耩 i konpentracj. Naukowcy ca造 czas badaj tak瞠 ich wp造w na zmniejszenie ryzyka zachorowania, na niekt鏎e nowotwory. W kwasy omega-3 bogate s szczeg鏊nie t逝ste ryby morskie: tu鎍zyk, makrela, Halibut, 這so i sardynki, jak i coraz popularniejsze i 豉twiej dost瘼ne krewetki, ma鹵e, kraby.


10 migda堯w, osiem orzech闚 lub dwie garstki pestek s這necznika, dyni przegryzaj zamiast kalorycznych przek御ek: baton闚 i chips闚. Ameryka雟cy naukowcy z Purdue University stwierdzili, 瞠 ci, kt鏎zyjedz nasiona, pestki i orzechy bogate w nienasycone t逝szcze, szybciej chudn. Dzi瘯i tym substancjom 豉twiej te utrzyma sta陰 wag.
Kilka migda堯w, orzechy czy s這neczniki warto zje嗆, gdy tylko poczujemy g堯d. Porcja 10 migda堯w sprawia, 瞠 jeste鄉y nasyceni. Wybieraj帷 takie przek御ki, dodatkowo chronimy serce i wspomagamy m霩g. Codzienna porcja oko這 40 gram闚 migda堯w mo瞠 obni篡 ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Pestki s這necznika i dyni zawieraj cynk. Jest on konieczny do produkcji serotoniny, neuroprzeka幡ika przeciwdzia豉j帷ego depresji.
Orzechy i migda造 s te dobrym 廝鏚貫m witaminy E, selenu, magnezu, potasu. Nale篡 jednak je嗆 je z umiarem. Korzystny wp造w wywiera przek御ka sk豉daj帷a si z kilku orzech闚 czy migda堯w zjadanych mi璠zy posi趾ami, a niejako dodatek do potraw bogatych w t逝szcze i cukry np. ciastek i lod闚. Nale篡 wybiera tylko naturalne, a nie aromatyzowane, obficie solone, cukrzone czy dodatkowo sma穎ne w t逝szczu.


3 razy dziennie pij sok. Najlepsze s soki naturalne z cz御tkami owoc闚. Naukowcy z Uniwersytetu w Columbia stwierdzili, 瞠 sok pomara鎍zowy obni瘸 poziom cholesterolu i zapobiega mia盥篡cy.
Szklanka soku z cz御tkami pomara鎍zy zawiera du瞠 ilo軼i witaminy C i pomaga neutralizowa nitrozaminy, substancje rakotw鏎cze, kt鏎e powstaj na skutek zjadania du瞠j ilo軼i w璠lin naszpikowanych azotynami.
Sok zawiera nie tylko witaminy, ale i b這nnik, odkwasza organizm i przywraca r闚nowag kwasowo-zasadow zak堯con jedzeniem zbyt du瞠j ilo軼i mi瘰a.
Powszechnie wiadomo, 瞠 palenie powoduje raka p逝c i inne nowotwory, choroby serca oraz udary.

Jest tak瞠 przyczyn impotencji i niep這dno軼i. Jak podaj naukowcy z Wielkiej Brytanii, regularne zaci庵anie si dymem tytoniowym powoduje tak瞠 zanik mi窷ni.

Nikotyna hamuje wzrost i odbudow tkanki mi窷niowej, podwy窺zaj帷 poziom miostatyny, kt鏎a jest odpowiedzialna za redukcj wzrostu masy mi窷niowej. Z kolei norwescy badacze doszli do wniosku, 瞠 palenie przy酥iesza menopauz u kobiet. Pal帷e panie mog spodziewa si zaniku miesi帷zki ju przed 45 rokiem 篡cia. Przedwczesna menopauza zwi瘯sza z kolei ryzyko zachorowania na osteoporoz i choroby serca.

鈔oda, 05 pa寮ziernika 2011

Za oty這嗆 brzuszn odpowiadaj nadnercza, wydzielaj帷e hormony buduj帷e mi窷nie, oraz hormony stresu. Dieta wspomagaj帷a odchudzanie brzucha powinna opiera si na produktach w璕lowodanowych, mlecznych i warzywnych, pobudzaj帷ych prac przysadki i tarczycy, odci捫aj帷ej nadnercza.

W diecie wskazane s: owoce - melony, jagody, wszystkie warzywa i kie趾i, dr鏏, produkty pe軟o-ziarniste, bia趾o kurze, czosnek, odt逝szczone produkty mleczne, chude mi瘰a. Umiarkowanie nale篡 spo篡wa: oliwki, oliw, awokado, migda造, orzeszki ziemne, przyprawy, mi鏚 i syrop klonowy, soki owocowe i warzywne, kofein. W niewielkich ilo軼iach: 鄉ietan, mas這, ser, sosy, wyroby z bia貫j m彗i, czekolad, podroby, czerwone mi瘰o, alkohol. Nie nale篡 je嗆: t逝stych mi瘰, ple郾iowego sera, produkt闚 fast food oraz pi kawy. Wskazane jest picie du瞠j ilo軼i wody i herbatek zio這wych.

Nale篡 zwi瘯szy wysi貫k fizyczny: bieganie, aerobik i p造wanie, zaleca, si te uprawianie jogi. Trzeba pami皻a, i dieta jedynie wspomaga chudni璚ie brzucha, nie odchudza go! Opr鏂z diety bardzo wa積e s 獞iczenia i masa瞠.


TRWA: 8 do 21 dni.
ODCHUDZA: 1,5-2 kg przez 8 dni.
MO烤A J POWTARZA: za ka盥ym razem, gdy mamy za du篡 brzuch.
POLECANA: wszystkim zdrowym, doros造m osobom ze sk這nno軼i lub oty這軼i brzuszn.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ci篹arnych i karmi帷ych, os鏏 z oty這軼i w dolnych cz窷ciach cia豉.
SZCZEG粌NIE BOGATA W: witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, D, potas, bia趾o oraz b這nnik.
DZIENNA DAWKA KALORII: oko這 1000.


1. DZIE

I 好iadanie
260 kcal
3 造磬i p豉tk闚 pe軟oziarnistych na szklance mleka 0,5%, 100 g melona, herbata owocowa.

II 好iadanie 100 kcal
Kromka chleba pe軟oziarnistego z margaryn, z li軼iem sa豉ty i plasterkiem szynki z indyka, szklanka wody niegazowanej.


Obiad 360 kcal
Suflet jagodowy, zielona herbata.

Podwieczorek 107 kcal
Szklanka soku z marchwi.

Kolacja 217 kcal
Kurczak w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego 篡tniego, herbata z cytryn.


2. DZIE

I 好iadanie
237 kcal
Dwie kromki chleba mieszanego z soj i s這necznikiem posmarowane niskokaloryczn margaryn z dwoma li嗆mi kapusty peki雟kiej, plasterkiem kie豚asy szynkowej i plasterkiem pol璠wicy z indyka, szklanka herbaty z cytryn bez cukru.

II 好iadanie 92 kcal
Sur闚ka z jab趾a (100 g) i selera korzeniowego (100 g), skropiona sokiem z cytryny i oliw, szklanka wody niegazowanej.

Obiad 369 kcal
Sa豉tka z makaronem i kurczakiem, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Podwieczorek 111 kcal
20 g migda堯w, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 208 kcal
Pomidor nadziewany makrel, kromka chleba chrupkiego 篡tniego, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.


3. DZIE

I 好iadanie 248 kcal

Kromka chleba pe軟oziarnistego posmarowana niskokaloryczn margaryn z li軼iem sa豉ty, pier z kurczaka w璠zona (100 g), papryka czerwona (100 g), szklanka kawy zbo穎wej bez cukru.

II 好iadanie 100 kcal
Szklanka soku z r騜owego grejpfruta.

Obiad 340 kcal
Sa豉tka ry穎wa, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 108 kcal
300 g melona.

Kolacja 203 kcal
Dwie kromki chleba 篡tniego posmarowane niskokaloryczn margaryn z dwoma li嗆mi sa豉ty, dwoma plasterkami pol璠wicy z indyka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.


4. DZIE

I 好iadanie
280 kcal
Bu趾a z jagodami, szklanka zio這wej herbaty bez cukru.

II 好iadanie 109 kcal Szklanka soku warzywnego mieszanego.

Obiad 370 kcal
Sa豉tka z kie趾闚, szklanka owocowej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 106 kcal
Kromka chleba chrupkiego 篡tniego posmarowana niskokaloryczn margaryn z li軼iem cykorii i plasterkiem kie豚asy 篡wieckiej, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 209 kcal
Ryba (panga bia豉) pieczona (150 g), kromka chleba pe軟oziarnistego posmarowana niskokaloryczn margaryn, kapusta kwaszona (150 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.


5. DZIE

I 好iadanie
261 kcal
Suflet z d瞠mu niskos這dzonego jagodowego (100 g), szklanka kawy zbo穎wej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

II 好iadanie 98 kcal
Kromka chleba pe軟oziarnistego posmarowana margaryn z li軼iem sa豉ty, z papryk pomara鎍zow (100 g) posypana koprem, szklanka herbaty z cytryn bez cukru.

Obiad 364 kcal
Pier z kurczaka bez sk鏎y pieczona (200 g), gotowany ry dziki (30 g suchego), marchew z groszkiem gotowana (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 114 kcal
Broku造 i kalafior z zio這w posypk, kromka chleba chrupkiego 篡tniego, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 205 kcal
Sa豉tka z pora i jajka, kromka chleba chrupkiego 篡tniego, herbata zielona bez cukru.


6. DZIE

I 好iadanie
261 kcal
Pasta z sera bia貫go chudego (70 g) i ryby gotowanej (120 g) z natk, kromka chleba pe軟oziarnistego, papryka zielona (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

II 好iadanie
Awokado (100 g), szklanka wody niegazowanej.

Obiad 320 kcal
Omlet azjatycki, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Podwieczorek 121 kcal
Galaretka melonowa (150 g).

Kolacja 223 kcal
100 g pieczonej piersi z indyka, kromka chleba pe軟oziarnistego, sur闚ka z pomidora (100 g), cebuli (50 g), og鏎ka zielonego (50 g) i oliwy, szklanka herbaty zielonej bez cukru.


7. DZIE

I 好iadanie
252 kcal
Omlet z 4 bia貫k na parze z papryk zielon (100 g), pomidorem (100 g), cebul (50 g) i groszkiem (30 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

II 好iadanie 101 kcal
Kisiel jagodowy (150 g).

Obiad 368 kcal
Tost z kie趾ami, szklanka herbaty zio這wej bez cukru.

Podwieczorek 102 kcal
Kanapka z kromki chleba chrupkiego 篡tniego posmarowana niskokaloryczn margaryn z li軼iem cykorii i plasterkiem chudej szynki wo這wej, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 201 kcal
Talerz zupy ze 鈔uty pszennej z porem, kromka chleba chrupkiego 篡tniego, szklanka herbaty owocowej bez cukru.


8. DZIE

I 好iadanie
258 kcal
Mintaj w galarecie (150 g), kromka chleba 篡tniego posmarowana niskokaloryczn margaryn z kie趾ami z lucerny (10 g), sur闚ka z kapusty peki雟kiej skropionej sokiem z cytryny i oliw (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

II 好iadanie 95 kcal
Banan (100 g), szklanka wody niegazowanej.

Obiad 380 kcal
Sa豉tka warzywno-owocowa, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 104 kcal
Kromka chleba chrupkiego 篡tniego posmarowana niskokaloryczn margaryn z li軼iem sa豉ty i plasterkiem chudej kie豚asy szynkowej, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 210 kcal
Melon z frutti di mar, szklanka herbaty z cytryn bez cukru.