Tagi

Dieta w kulturystyce

鈔oda, 05 pa寮ziernika 2011

Za oty這嗆 brzuszn odpowiadaj nadnercza, wydzielaj帷e hormony buduj帷e mi窷nie, oraz hormony stresu. Dieta wspomagaj帷a odchudzanie brzucha powinna opiera si na produktach w璕lowodanowych, mlecznych i warzywnych, pobudzaj帷ych prac przysadki i tarczycy, odci捫aj帷ej nadnercza.

W diecie wskazane s: owoce - melony, jagody, wszystkie warzywa i kie趾i, dr鏏, produkty pe軟o-ziarniste, bia趾o kurze, czosnek, odt逝szczone produkty mleczne, chude mi瘰a. Umiarkowanie nale篡 spo篡wa: oliwki, oliw, awokado, migda造, orzeszki ziemne, przyprawy, mi鏚 i syrop klonowy, soki owocowe i warzywne, kofein. W niewielkich ilo軼iach: 鄉ietan, mas這, ser, sosy, wyroby z bia貫j m彗i, czekolad, podroby, czerwone mi瘰o, alkohol. Nie nale篡 je嗆: t逝stych mi瘰, ple郾iowego sera, produkt闚 fast food oraz pi kawy. Wskazane jest picie du瞠j ilo軼i wody i herbatek zio這wych.

Nale篡 zwi瘯szy wysi貫k fizyczny: bieganie, aerobik i p造wanie, zaleca, si te uprawianie jogi. Trzeba pami皻a, i dieta jedynie wspomaga chudni璚ie brzucha, nie odchudza go! Opr鏂z diety bardzo wa積e s 獞iczenia i masa瞠.


TRWA: 8 do 21 dni.
ODCHUDZA: 1,5-2 kg przez 8 dni.
MO烤A J POWTARZA: za ka盥ym razem, gdy mamy za du篡 brzuch.
POLECANA: wszystkim zdrowym, doros造m osobom ze sk這nno軼i lub oty這軼i brzuszn.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ci篹arnych i karmi帷ych, os鏏 z oty這軼i w dolnych cz窷ciach cia豉.
SZCZEG粌NIE BOGATA W: witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, D, potas, bia趾o oraz b這nnik.
DZIENNA DAWKA KALORII: oko這 1000.


1. DZIE

I 好iadanie
260 kcal
3 造磬i p豉tk闚 pe軟oziarnistych na szklance mleka 0,5%, 100 g melona, herbata owocowa.

II 好iadanie 100 kcal
Kromka chleba pe軟oziarnistego z margaryn, z li軼iem sa豉ty i plasterkiem szynki z indyka, szklanka wody niegazowanej.


Obiad 360 kcal
Suflet jagodowy, zielona herbata.

Podwieczorek 107 kcal
Szklanka soku z marchwi.

Kolacja 217 kcal
Kurczak w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego 篡tniego, herbata z cytryn.


2. DZIE

I 好iadanie
237 kcal
Dwie kromki chleba mieszanego z soj i s這necznikiem posmarowane niskokaloryczn margaryn z dwoma li嗆mi kapusty peki雟kiej, plasterkiem kie豚asy szynkowej i plasterkiem pol璠wicy z indyka, szklanka herbaty z cytryn bez cukru.

II 好iadanie 92 kcal
Sur闚ka z jab趾a (100 g) i selera korzeniowego (100 g), skropiona sokiem z cytryny i oliw, szklanka wody niegazowanej.

Obiad 369 kcal
Sa豉tka z makaronem i kurczakiem, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Podwieczorek 111 kcal
20 g migda堯w, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 208 kcal
Pomidor nadziewany makrel, kromka chleba chrupkiego 篡tniego, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.


3. DZIE

I 好iadanie 248 kcal

Kromka chleba pe軟oziarnistego posmarowana niskokaloryczn margaryn z li軼iem sa豉ty, pier z kurczaka w璠zona (100 g), papryka czerwona (100 g), szklanka kawy zbo穎wej bez cukru.

II 好iadanie 100 kcal
Szklanka soku z r騜owego grejpfruta.

Obiad 340 kcal
Sa豉tka ry穎wa, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 108 kcal
300 g melona.

Kolacja 203 kcal
Dwie kromki chleba 篡tniego posmarowane niskokaloryczn margaryn z dwoma li嗆mi sa豉ty, dwoma plasterkami pol璠wicy z indyka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.


4. DZIE

I 好iadanie
280 kcal
Bu趾a z jagodami, szklanka zio這wej herbaty bez cukru.

II 好iadanie 109 kcal Szklanka soku warzywnego mieszanego.

Obiad 370 kcal
Sa豉tka z kie趾闚, szklanka owocowej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 106 kcal
Kromka chleba chrupkiego 篡tniego posmarowana niskokaloryczn margaryn z li軼iem cykorii i plasterkiem kie豚asy 篡wieckiej, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 209 kcal
Ryba (panga bia豉) pieczona (150 g), kromka chleba pe軟oziarnistego posmarowana niskokaloryczn margaryn, kapusta kwaszona (150 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.


5. DZIE

I 好iadanie
261 kcal
Suflet z d瞠mu niskos這dzonego jagodowego (100 g), szklanka kawy zbo穎wej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

II 好iadanie 98 kcal
Kromka chleba pe軟oziarnistego posmarowana margaryn z li軼iem sa豉ty, z papryk pomara鎍zow (100 g) posypana koprem, szklanka herbaty z cytryn bez cukru.

Obiad 364 kcal
Pier z kurczaka bez sk鏎y pieczona (200 g), gotowany ry dziki (30 g suchego), marchew z groszkiem gotowana (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 114 kcal
Broku造 i kalafior z zio這w posypk, kromka chleba chrupkiego 篡tniego, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 205 kcal
Sa豉tka z pora i jajka, kromka chleba chrupkiego 篡tniego, herbata zielona bez cukru.


6. DZIE

I 好iadanie
261 kcal
Pasta z sera bia貫go chudego (70 g) i ryby gotowanej (120 g) z natk, kromka chleba pe軟oziarnistego, papryka zielona (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

II 好iadanie
Awokado (100 g), szklanka wody niegazowanej.

Obiad 320 kcal
Omlet azjatycki, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Podwieczorek 121 kcal
Galaretka melonowa (150 g).

Kolacja 223 kcal
100 g pieczonej piersi z indyka, kromka chleba pe軟oziarnistego, sur闚ka z pomidora (100 g), cebuli (50 g), og鏎ka zielonego (50 g) i oliwy, szklanka herbaty zielonej bez cukru.


7. DZIE

I 好iadanie
252 kcal
Omlet z 4 bia貫k na parze z papryk zielon (100 g), pomidorem (100 g), cebul (50 g) i groszkiem (30 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

II 好iadanie 101 kcal
Kisiel jagodowy (150 g).

Obiad 368 kcal
Tost z kie趾ami, szklanka herbaty zio這wej bez cukru.

Podwieczorek 102 kcal
Kanapka z kromki chleba chrupkiego 篡tniego posmarowana niskokaloryczn margaryn z li軼iem cykorii i plasterkiem chudej szynki wo這wej, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 201 kcal
Talerz zupy ze 鈔uty pszennej z porem, kromka chleba chrupkiego 篡tniego, szklanka herbaty owocowej bez cukru.


8. DZIE

I 好iadanie
258 kcal
Mintaj w galarecie (150 g), kromka chleba 篡tniego posmarowana niskokaloryczn margaryn z kie趾ami z lucerny (10 g), sur闚ka z kapusty peki雟kiej skropionej sokiem z cytryny i oliw (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

II 好iadanie 95 kcal
Banan (100 g), szklanka wody niegazowanej.

Obiad 380 kcal
Sa豉tka warzywno-owocowa, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 104 kcal
Kromka chleba chrupkiego 篡tniego posmarowana niskokaloryczn margaryn z li軼iem sa豉ty i plasterkiem chudej kie豚asy szynkowej, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 210 kcal
Melon z frutti di mar, szklanka herbaty z cytryn bez cukru.

wtorek, 02 sierpnia 2011

Po treningu szczeg鏊nej wagi nabiera uzupe軟ienie glikogenu w mi窷niach. Najlepiej zabra si do tego natychmiast po sko鎍zeniu 獞icze. Niech b璠 to w璕lowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym.

glikogen - moj trening - diety

Popularne banany nie s najlepszym rozwi您aniem gdy zawieraj b這nnik wi璚 ich masowe spo篡wanie po zako鎍zeniu 獞icze nie jest do ko鎍a uzasadnione. Najlepszym wyborem b璠 wafle ry穎we o IG r闚nym 133. 50 g takich wafli szybko uzupe軟i w naszym organi幟ie straty glikogenu i powstrzyma katabolizm bia貫k mi窷niowych.

Kolejny posi貫k spo篡wamy godzin po zako鎍zeniu 獞icze i to on tak naprawd jest posi趾iem po treningowym. Na niego powinno si sk豉da spora ilo嗆 w璕lowodan闚 z這穎nych i pe軟owarto軼iowych bia貫k.

wtorek, 21 czerwca 2011

Inne nazwy ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G, owoflawina, witamina B2 Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzym闚 flawonowych dehydrogenaz, odgrywaj帷ych wa積 rol w procesach oksydoredukcyjnych, g堯wnie w przemianie w璕lowodan闚. Wp造wa na syntez kwas闚 t逝szczowych z bia貫k i w璕lowodan闚. Odgrywa r闚nie wa積 rol w biochemicznych przemianach w siatk闚ce oka przez co warunkuje prawid這we funkcjonowanie wzroku. Witamina B2 eliminuj帷 z organizmu cz這wieka truj帷e substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom prze造ku. Ryboflawina wsp馧uczestniczy z witamin A w prawid這wym funkcjonowaniu b這n 郵uzowych, dr鏬 oddechowych, 郵uz闚ki przewodu pokarmowego, nab這nka naczy krwiono郾ych i sk鏎y. Nie rozk豉da si w czasie gotowania jednak traci aktywno嗆 pod wp造wem 鈍iat豉.


Niedob鏎
Objawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2: op騧nianie wzrostu, uszkodzenie ga貫k ocznych i rog闚ki, pogorszenie ostro軼i wzroku, 鈍iat這wstr皻, 透awienie, 豉twe m璚zenie si oczu i oko這rog闚kowe wrastanie naczy, sw璠zenie w okolicy uj軼ia pochwy, wypadanie w這s闚, brak koncentracji, zawroty g這wy, bezsenno嗆, zaburzenia oddechowe, obrzmienie lub p瘯anie b這ny sluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, j瞛yka lub b這n sluzowych, plesniawki, zajady jamy ustnej, 這jotok, pelagra, choroby uk豉du nerwowego, dystrofie mi瘰ni, 逝szcz帷e si okolice nosa i ust, czo這 i uszy .

Nadmiar
Przy du篡m przedawkowaniu mog wyst徙i nudno軼i i wymioty.

毒鏚豉 witaminy B2
Witamina B2 znajduje si w dro盥瘸ch, w徠robie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mi瘰ie. Znaczna ilo嗆 ryboflawiny wyst瘼uje w ciemnym pieczywie, mi瘰ie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w dro盥瘸ch .

20:32, mojtrening , Dieta w kulturystyce
Link
 
1 , 2